Wat is Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met voorlichting, preventie, coachen, begeleiden en behandelen van vrouwen en mannen met klachten, die een relatie hebben met het disfunctioneren van de bekkenbodemspieren.

Bekkenfysiotherapie is sinds 2003 een specialisatie binnen de fysiotherapie. Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten hebben na de opleiding fysiotherapie een erkende post-hbo-opleiding bekkenfysiotherapie gevolgd, inclusief stages en examens.

Deze opleiding is breed georiënteerd. De volgende systemen zijn tijdens deze opleiding therapeutisch en diagnostisch onderwezen:

 • het urogenitale systeem,
 • het gastro-intestinaal systeem,
 • het houdings- en bewegingsysteem van lage rug, buik en bekken en
 • het gebied van seksuele problematiek gerelateerd aan de bekkenbodem.

Tevens wordt er in de opleiding aandacht besteed aan de zwangerschapsgerelateerde klachten en het opleiden tot NVFB-ZwangerFit® docent.

Kwaliteitsregister KNGF

Fysiotherapeuten die aan de bovengenoemde opleidingseisen van het KNGF voldoen, worden opgenomen in het Centraal Kwaliteits Register van het KNGF als geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Dit verplicht onder andere tot het regelmatig volgen van na- en bijscholingen, zodat we op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied en maakt de kwaliteit van de therapeut transparant. De afdeling van het KNGF dat de belangen van de bekkenfysiotherapeut behartigt is de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg, de NVFB. Bekkenfysiotherapie is dus fysiotherapie bij klachten in het gebied van de buik- lage rug- en het bekken bij vrouwen, mannen en kinderen, die verband houden met het disfunctioneren van de bekkenbodemspieren. De spieren van lage rug, buik en het bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij het plassen, seksuele gemeenschap en defecatie (ontlasten). Het disfunctioneren van deze spieren kan leiden tot verschillende klachten, zoals:

 • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
 • plasproblemen
 • problemen bij de ontlasting verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen pijn in de lage rug, onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen.
 • seksuele problematiek, zoals: pijn bij gemeenschap (bij mannen en vrouwen) en erectiestoornissen.
 • voor en na chirurgische operaties in de onderbuik. Onder andere bij operaties aan de baarmoeder, blaas, prostaat, dikke- en dunne darm.
 • bekkenpijn en lage rugklachten rond de zwangerschap.
 • bekkenpijn en lage rugklachten ook door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling, bijvoorbeeld na een val.

Bij gezonde zwangere vrouwen is de begeleiding met name gericht op preventie van bekkenpijn en bekkenbodem-disfuncties. Begeleiding kan individueel of in groepsverband plaatsvinden