standard-title Bekkenpijn

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor in de bekkengewrichten meer beweging mogelijk wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. De verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt dit klachten.

Soms kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting, zoals lang lopen, staan, zitten, autorijden en omdraaien in bed. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Andere namen voor deze klachten zijn peri-partum bekkenpijnsyndroom en bekkeninstabiliteit. Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal).

Je kunt, wanneer zich klachten openbaren die wijzen op bekkenpijn, zelf al veel doen. Houdt rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Het is belangrijk de dagelijkse dingen bewust te doen en niet te gehaast. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag op vaste tijden vijftien minuten te gaan liggen. De bekkenfysiotherapeut kan u hierbij begeleiden en oefeningen geven om de belastbaarheid te verhogen.

Bekkenfysiotherapiekwinkelier